ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκλήρωση Εργασιών 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων | 16 -18 Νοεμβρίου 2021, Λευκωσία

Ενημερώνεστε πως μεταξύ 16 – 18 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία οι εργασίες του Προγράμματος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY, με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Το Πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων αποτελεί μια ιδιότυπη προσομοίωση των Εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο να εξοικειωθούν οι νέοι και οι νέες με τον ρόλο του κοινοβουλευτισμού και να τους δοθεί βήμα λόγου. Κατά τη διάρκεια των Εργασιών της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων (16 – 18 Νοεμβρίου 2021), οι Νέοι και Νέες Βουλευτές/τριες είχαν την δυνατότητα να συνεδριάσουν σε πέντε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων , Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Περιβάλλοντος και Υγείας) και να συγγράψουν Κοινοβουλευτικές Εκθέσεις με προτάσεις και εισηγήσεις προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών πραγματοποιήθηκαν στη Δημοσιογραφική Εστία μεταξύ 16-17 Οκτωβρίου 2021. Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2021, η μέρα ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τους Συνδιοργανωτές του Προγράμματος. Από την Πρόεδρο του Cyprus Youth Diplomacy, κα. Βασιλική Παπασάββα και από τον Προέδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, κ. Αντώνη Κουρρά. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον Λειτουργό της διαδικτυακής πλατφόρμας NOMOPLATFORM, κ. Ησαΐα Γιώργο, προς τους νέους/νέες βουλευτές στην οποία εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας NOMOPLATFORM. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «The 25 Percent», από την Εκτελεστική Γραμματέα του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, κα. Χριστίνα Γιανναπή και τον Λειτουργό Προγραμμάτων και Πολιτικής του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, κ. Ανδρέα Κυπριανίδη, το οποίο στόχο έχει να δώσει βήμα και φωνή στους νέους και στις νέες της ΕΕ για να εκφράσουν τις ιδέες για το μέλλον της ΕΕ, και οι οποίες προτάσεις θα κατατεθούν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Τέλος, αφού οι Επιτροπές χωρίστηκαν στις αίθουσες συνεδριάσεων, την Επιτροπή Υγείας επισκέφθηκε η Διευθύντρια Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, Δρ. Άννα Παραδεισιώτου και την Επιτροπή Περιβάλλοντος ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, για να συζητήσουν

με τους νέους και τις νέες όσον αφορά στις θεματικές της κάθε επιτροπής και να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και προβληματισμούς με γνώμονα πάντα την ενίσχυση της φωνής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Τελετή λήξης της 4ης Συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και οι Εργασίες της Ολομέλειας της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην προσωρινή Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απένειμε πιστοποιητικά στους αποχωρούντες Βουλευτές/τριες της 4ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. Έγινε επίσης, τιμητική βράβευση της τέως Διευθύντριας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Ελένη Ηλιάδη, για την προσφορά και την στήριξη της στο έργο του προγράμματος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Εργασιών της Ολομέλειας χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα. Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Γ. Προδρόμου , εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας. Εκ μέρους των συνδιοργανωτών απεύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ. Αντώνης Κουρράς και η Πρόεδρος του Cyprus Youth DiplomaCY κα. Βασιλική Παπασάββα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας, Πρόεδρος της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων εξελέγη η Νέα Βουλεύτρια κα. Χαμηλού Ευγενία από την επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Οι Κοινοβουλευτικές Εκθέσεις των πέντε Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που προσομοιώθηκαν υπερψηφίσθηκαν και αποτελούν πλέον επίσημες Εκθέσεις της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την Ολομέλεια της Δευτέρας, 18 Οκτωβρίου 2021, από το διαδικτυακό κανάλι της Βουλής των Αντιπροσώπων στους πιο κάτω συνδέσμους:

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το Πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.voulineon.com και στη σελίδα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων στο Facebook. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22878316/96357035 ή στο voulineon@gmail.com.

Εκ μέρους των Διοργανωτών,

Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου

Cyprus Youth DiplomaCY