Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων!

Στα «έδρανα» επέστρεψαν 56 Νέοι και Νέες, της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Η προσομοίωση της Βουλής πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλώντας τους νέους να λάβουν μέρος έμπρακτα στην πολιτική και διαδικαστική ζωή του τόπου.

Από το πρωί του Σαββάτου, συναντήθηκαν τα μέλη όλων των επιτροπών για να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα. Πέντε επιτροπές – Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας και Εξωτερικών – άνοιξαν διάλογο για θέματα όπως η διαχείριση αποβλήτων, η οριζόντια ψηφοφορία, η πρακτική άσκηση μετ’ απολαβών και η Ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου. Για όλα τα θέματα, θα καταθέσουν προτάσεις οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με δέντρο παρομοίασε ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων Ιωάννης Τσουρής. Απευθυνόμενος στους Νέους Βουλευτές ο κ. Τσουρής τους κάλεσε να ποτίσουν αυτό το δέντρο ούτως ώστε να μεγαλώσει και να στεγάσει κάτω από τα κλαδιά του τις φωνές όλων των νέων της Κύπρου. Ακόμη σημείωσε πως στόχος των διοργανωτών είναι η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων να καταστεί θεσμός. Ο Πρόεδρος  του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Λοΐζος Βασιλείου σε μια σύντομη αναφορά είπε πως αναμένεται η ανακοίνωση «χαρούμενων νέων»  για τη διοργάνωση.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη διοργάνωση από τους νέους καθώς, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Cyprus Youth Diplomacy Πάνος Χριστοφόρου, οι διοργανωτές δέχτηκαν πέραν των 130 συμμετοχών. Από αυτούς επιλέχθηκαν οι 56 νέοι Βουλευτές. Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι η θεματολογία των κοινοβουλευτικών επιτροπών προέκυψε μέσω ανοικτής ψηφοφορίας η οποία τέθηκε στη νεολαία της Κύπρου. «Οι νέοι βουλευτές  καλούνται να υπερασπιστούν τις απόψεις ολόκληρης της νεολαίας της Κύπρου» υπογράμμισε ο κ. Χριστοφόρου.

Ερωτηθείς ο Ανδρέας Ανδρέου, ένας εκ των νέων Βουλευτών, για τις προσδοκίες του σχετικά με τη 2η Βουλή των Νέων αντιπροσώπων απάντησε: «Προσδοκία μου είναι να γνωρίσω τους νέους βουλευτές. Να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τη νεολαία. Και ελπίζω οι αποφάσεις που θα παρθούν να έχουν ισχύ». Ο κ. Ανδρέου λαμβάνει μέρος στην επιτροπή Εργασίας.

Εκ μέρους της Επιτροπής Παιδείας ο νέος βουλευτής Παναγιώτης Αθήνη είπε «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα διάλογο για θέματα νεολαίας και να προτείνουμε απόψεις , πάντα με σεβασμό.»

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου οι 56 θα λάβουν τη θέση τους στα έδρανα της  Βουλής των Αντιπροσώπων για να συνεδριάσουν επί των θεμάτων τους. Η Ολομέλεια των Νέων Αντιπροσώπων θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι του Vouliwatch στο Youtube.