Έναρξη προετοιμασίας της 3ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

Οι συνδιοργανωτές της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και Cyprus Youth DiplomaCY, ανακοινώνουν την έναρξη προετοιμασίας της 3ης κατά σειρά Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. Η 3η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2018, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του προγράμματος  είναι η διεξαγωγή μιας ιδιότυπης προσομοίωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου 56 νέοι και νέες της Κύπρου θα υποδυθούν για ένα τριήμερο τους ρόλους των Βουλευτών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη θεσμοθέτηση της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων με απόφαση μόνιμης χρηματοδότησης του Προγράμματος όσον αφορά στη διεξαγωγή του.

Ως καινοτομία του προγράμματος, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ των Κρατικών Αξιωματούχων και της Νεολαίας ως βασικό στόχο του Προγράμματος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, οι συνδιοργανωτές απευθύνθηκαν σε Κρατικούς Αξιωματούχους, ήτοι τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρμόδιους Υπουργούς, τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς επίσης Προεδρικούς Επιτρόπους και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, όσον αφορά στην αναζήτηση των θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθούν οι νέοι και νέες Αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια των εργασιών της 3ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται από τους συνδιοργανωτές ότι όλοι οι ανωτέρω ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα των συνδιοργανωτών και απέστειλαν τις εισηγήσεις τους αναφορικά με τα πιθανά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της 3ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. Οι συνδιοργανωτές ευχαριστούν θερμά για την άμεση ανταπόκριση και την σημασία που προσδίδουν οι Κρατικοί Αξιωματούχοι στο έργο του προγράμματος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, καθώς επίσης για τα δυνατά θεμέλια που τίθενται ως γέφυρα διαλόγου με τη νεολαία.

Όπως και στις προηγούμενες χρονιές, τα τελικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της 3ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων θα αποφασισθούν τελικώς από τους νέους και οι νέες της Κύπρου μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, οι οποίες θα προσομοιωθούν, είναι η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Επιτροπή Εσωτερικών, η Επιτροπή Εργασίας, η Επιτροπή Παιδείας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, οι συνδιοργανωτές ανακοινώνουν πως τα θέματα, τα οποία προέκυψαν μέσω της επικοινωνίας με Κρατικούς Αξιωματούχους, έχουν περιοριστεί σε 3 υποψήφια θέματα ανά Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη του θέματος που θα συζητηθεί σε κάθε Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα προσομοιωθεί, θα είναι ανοικτή από την 13η  Αυγούστου μέχρι και την 2α Σεπτεμβρίου 2018 στο σύνδεσμο εδώ (https://goo.gl/forms/fzXRidnbORTLUvMg2).

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της 3ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, οι συνδιοργανωτές ανακοινώνουν πως με βάση τον προκαταρκτικό  προγραμματισμό έχει ως εξής:

  • Αιτήσεις για Επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων: 7 – 21 Σεπτεμβρίου 2018
  • Αιτήσεις για Νέους και Νέες Βουλευτές: 24 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2018
  • Αιτήσεις για μέλη της Δημοσιογραφικής Ομάδας: 24 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες για τον σκοπό του προγράμματος, τον τρόπο διεξαγωγής  και πληροφορίες για τις αιτήσεις για τις σχετικές θέσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος  https://www.voulineon.com και στις επιμέρους ιστοσελίδες των συνδιοργανωτών.

Εκ των συνδιοργανωτών,

Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου

Cyprus Youth DiplomaCY

13 Αυγούστου 2018