Του Στέφανου Ιωάννου
Βουλευτής Επ.Περιβάλλοντος 2ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων
Παρατηρούμε στο κόσμο ότι υπάρχουν διαφορετικές Αντρικές από Γυναικείες δουλειές, ασχολίες, ενδιαφέροντα, συναισθήματα, χαρακτηριστικά προσωπικότητας, και κυρίως ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί θεωρούμε κάποιες πράξεις γυναικείες και κάποιες αντρικές; Γιατί στατιστικά οι γυναίκες απολαμβάνουν λιγότερα δικαιώματα; Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει κάποιο άτομο σε σχέση με το φύλο του; Ποια άτομα οριοθέτησαν και κατοχύρωσαν αυτές τις διαφορές; Όλοι είμαστε ενήμεροι για την διαφορετική ανατομία μιας cis-Γυναίκας σε σχέση με ένα cis-Άντρα. Αλλά γιατί δεδομένου της βιολογίας οριοθετούμε και διάφορους άλλους τομείς στη ζωή μας;
Κάνω χρήση του ‘’εμείς’’ στις ερωτήσεις, εσκεμμένα, διότι πιστεύω ότι ΕΜΕΙΣ ως κοινωνία κτίσαμε τα κουτιά μας κομμάτι κομμάτι, τις δικές μας Έμφυλες φυλακές. Σε αυτές τις φυλακές κλειστήκαμε με τη θέληση μας και το πιο περίεργο είναι ότι νιώθουμε και ικανοποίηση που είμαστε φυλακισμένοι αφού δεν μας αρέσει επ’ ουδενί η απόκλιση από το σύνολο, αφού έτσι νιώθουμε φυσιολογικοί. Οποιαδήποτε εκτροπή από τις φυλετικές νόρμες τιμωρείται. Αποκλεισμός, απομόνωση, κοροϊδία, βρισιές, χλευασμός, απειλές, βία, εκφοβισμός, διακρίσεις.
Λόγω του πατριαρχικού μοντέλου ζωής και της ετεροκανονικότητας που αποτελεί το κύριο πυλώνα της κουλτούρας και της κοινωνικοποίησης μας, επιβάλλονται συγκεκριμένες ιδιότητες και ρόλοι και οδηγίες, ανάλογα του βιολογικού σου φύλου.
Δεν γνωρίζω αν έχεις ποτέ δει ζωντανά τοκετό; Εγώ έχω. Περίμενα να δω μαζί με τα νεογέννητα οδηγίες χρήσεις ανάλογα με το φύλο τους. Πραγματικά τίποτα… Γιατί τότε ξεκινάμε από την νηπιακή ηλικία να λέμε στα παιδιά τι μπορούνε και τι δεν μπορούνε να κάνουνε ανάλογα με το φύλο. Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα κορίτσια αλλά συμβαίνει και στα αγόρια. Από τη μία τα κορίτσια ανατρέφονται για να μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά ενώ τα αγόρια με σκοπό να γίνουν δυνατά και ανεξάρτητα. Ένα αγόρι δεν ‘’δικαιούται’’ να κλαίει, να είναι ευαίσθητο, να ασχολείται με ‘’γυναικείες’’ εργασίες. Στο αγόρι πρέπει να αρέσουν τα αθλήματα και να είναι καλός στα μαθηματικά, γενικότερα στη λύση προβλημάτων, οποιαδήποτε μορφή τέχνης απαγορεύεται. Τέλος για ένα αγόρι οι σκανταλιές αποτελούν φυσιολογικές. Από την άλλη τα κορίτσια πρέπει να είναι φρόνιμα, να τους αρέσει το ροζ, να ασχολούνται με εργασίες μέσα στο σπίτι, να τους αρέσει η λογοτεχνία και φυσικά να έχουν κλίση σε μαθήματα όπως η Ιστορία, τα Ελληνικά, τα Αρχαία κοκ.
Σε όλη αυτή τη φρενίτιδα στερεοτύπων υπάρχουν και τα παράλογα που γεμίζουν το μυαλό μου με περισσότερες απορίες για την ανθρώπινη κουλτούρα και γενικότερα για το ανθρώπινο είδος.
Θα θυμάσαι στο δημοτικό μια από τις ‘’βρισιές’’ που έλεγαν τα αγόρια μεταξύ τους ήταν η λέξη κορίτσι… ‘’Τρέχεις σαν κορίτσι’’ ‘’Έλα μην κάνεις σαν κοριτσάκι’’. Πώς θα ένιωθε ένας άντρας αν τον αποκαλέσεις γυναικούλα; Και εδώ ακριβώς έρχεται το παράδοξο! Όταν μια γυναίκα τεκνοθετήσει “ανδρικά” χαρακτηριστικά γίνεται πλήρως αποδεχτό, αφού θεωρείται από την κοινωνία ως μια αναβάθμιση για την ίδια. Πόσες φορές δεν ακούσαμε ένα άντρα να λέει ως κομπλιμέντο για μια γυναίκα ότι είναι “παλικάρι” και “αντράκι“;
Γιατί θωρούμε τις “ανδρικές” αξίες/χαρακτηριστικά ανώτερα; Έχουμε οδηγηθεί σε μια κοινωνία που πιστεύει ότι η ηγεμονική αρρενωπότητα αποτελεί νόρμα και ο σεξισμός πλήρως αποδεχτός.
Θεωρούμε φυσιολογικό Άνδρες να μειώνουν τις γυναίκες, διότι διδάχτηκαν, από την κοινωνία από την υπάρχουσα νομοθεσία, ότι το δικό τους φύλο αποτελεί κυρίαρχο, ενώ το γυναικείο αισθητά κατώτερο. Βλέπουμε Γυναίκες που δέχονται και πιστεύουν στην “κατωτερότητα” τους, γιατί αυτό έμαθαν από μικρές και το ενστερνίστηκαν ως πυρηνικό πιστεύω.
Και αν δεν θεωρείς ακόμα ότι εν έτη 2018 είναι δύσκολο να είσαι Γυναίκα τότε είναι καλό να παραθέσω κάποια στατιστικά.
Κορίτσια ηλικίας 15 με 19 υπολογίζονται ως το 65% των νέων κρουσμάτων HIV/AIDS παγκοσμίως μεταξύ εφήβων. Στην Υποσαχάρια Αφρική τρία από τα τέσσερα νέα περιστατικά HIV μεταξύ εφήβων είναι κορίτσια και αυτό λόγω αυξημένης σεξουαλικής βίας και πρόωρης σεξουαλικής συνεύρεσης. Περισσότερες από 700000 γυναίκες και κορίτσια έχουν παντρευτεί σε ηλικία κάτω των 18 στις μέρες μας. Υπολογίζεται ότι 16 000 κορίτσια μεταξύ 15 με 19 γεννάνε κάθε χρόνο. Μόνο το 18% των εταιριών παγκόσμιος έχουν Γυναίκες ως διευθύντριες σε εκτελεστικά τμήματα. Έχουν καταγραφεί σήμερα περιστατικά σεξουαλικής βίας σε 120000 κορίτσια. Περίπου 200000 κορίτσια και γυναίκες στις μέρες μας έχουν υποστεί κλητοριδεκτομή χωρίς ιατρικές διαδικασίες.
Ας μιλήσουμε όμως με στατιστικά Δικαιωμάτων. Μέσα από έρευνα που έχει διεξαχθεί από το World Economic Forum’s Global Gender Gap Report για το 2015 μπορούμε να κατανοήσουμε το χάσμα δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Πολιτική και η Οικονομική ‘’Συμμετοχή’’. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι στις πλείστες χώρες βλέπουμε μείωση του χάσματος σε σύγκριση με το 2006. Λυπητερό είναι ότι βλέπουμε ότι σε παγκόσμια κλίμακα έχει αυξηθεί το χάσμα στο τομέα της Υγείας. Αν αναρωτιέσαι ποιο από τα δύο φύλα αποτελεί το πιο αδύναμο κρίκο στην ‘’ιδιοκτησία’’ δικαιωμάτων τότε να σε ενημερώσω ότι μιλάμε για το Γυναικείο.
Τι μπορεί να βοηθήσει όμως για να αλλάξει η κοινωνία, για να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση;
Η συγγραφέας και ακτιβίστρια Gloria Steinem παροτρύνει να μεγαλώνουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου φύλου με σκοπό να γίνουν ικανά να ανατρέφουν παιδία. Καλλιεργώντας δηλαδή την ενσυναίσθηση, την ικανότητα να δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες και να είναι υπομονετικοί άνθρωποι.
Δική μου συμβουλή;
Γκρεμίσε κάθε πέτρα της Έμφυλης φυλακής σου, δώσε τα σίδερα τους για ανακύκλωση, και ας γίνουν κομμάτια των δικών σου αεροπλάνων για να βρείς το δικό σου ορίζοντα, τα δικά σου όρια και όχι αυτά που σου επέβαλαν ή υποσυνείδητα υποχρέωσες τον εαυτό σου να τα δεχτεί.
Αναρωτήσου, ερεύνησε, ψάξε, ανακάλυψε, ονειρεύσου, εξελίσου, αγάπησε, πρώτα τον εαυτό σου και μετά θα έρθει η ικανότητα να αγαπήσεις τους άλλους. Σπάσε κάθε φυλετικό στερεότυπο και αγωνίσου για ίσα δικαιώματα ξεκινώντας με μικρές καθημερινές πράξεις.
Να είσαι αληθινό, διαφορετικό, περήφανο άτομο! Να είσαι ο εαυτός σου!
Αποποίηση Ευθύνης